Κάποτε η συσκευασία ήταν από αδιάφορη έως «αόρατη». Η κλιματική αλλαγή ωστόσο και οι συνέπειές της, έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον κλάδο της συσκευασίας, με τη βιωσιμότητα όχι μόνο να πρωτοστατεί αλλά συχνά και να καθορίζει την αγοραστική απόφαση των καταναλωτών.
Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα «πράσινο» αύριο, η συσκευασία αποκτά δική της οντότητα ξεχωριστή από το προϊόν στοχεύοντας σε καταναλωτές με αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία που ενδιαφέρονται εκτός των άλλων και για τη μείωση του προσωπικού τους αποτυπώματος άνθρακα. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει και η Statista, σύμφωνα με την οποία, το 2023, η παγκόσμια αγορά sustainable συσκευασίας «έκλεισε» στα 271,86 δισ. δολάρια, ποσό που αναμένεται να εκτοξευθεί στα 393 δισ. δολάρια ως το 2028. Σημαντικό μερίδιο της αγοράς κατέχει η συσκευασία πλαστικού που σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα προσεγγίσει τα 143,7 δισ. δολάρια ως το 2030.
Οι καταναλωτές επιλέγουν brands με sustainable προσανατολισμό
Η παγκόσμια αγορά συσκευασίας χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τα διαφορετικά είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται, όπως το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο και άλλα. Κάθε κατηγορία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αντίστοιχα, ωστόσο ένας κοινός παρονομαστής απαντάται παντού: η βιωσιμότητα που αποτελεί όχι απλά μια περιστασιακή τάση αλλά μια αναγκαιότητα στους απαιτητικούς καιρούς της κλιματικής κρίσης.
Έρευνα της McKinsey & Co, αποκαλύπτει πως το 66% των ερωτηθέντων και το 75% των millennials προσαρμόζουν τις αγοραστικές αποφάσεις τους ανάλογα με τον sustainable προσανατολισμό των brands καθώς επιλέγουν εταιρείες που συμβαδίζουν με τις αξίες τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μελέτη της Accenture, σύμφωνα με την οποία, το 72% των ερωτηθέντων αγοράζουν πλέον πολύ περισσότερα eco-friendly προϊόντα με αντίστοιχη συσκευασία από ότι αγόραζαν έως και 5 χρόνια πριν ενώ το 81%, δηλώνει πως θα αγοράσουν ακόμη περισσότερα στην επόμενη πενταετία.